Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” освободи изпълнителния директор на Мирослав Николов и неговия заместник Виолета Александрова, съобщиха от ведомството.

Минути преди официалното съобщение за освобождаването му, досегашният шеф на фонда каза пред bTV, че нито е подавал оставка, нито е уволняван.

Въпреки това, от фонда посочват, че до назначаването на нов директор на ДФЗ, постът е поверен на Явор Гечев. Бившият председател на младежкото БСП се издигна до зам.-министър на земеделието в кабинета „Орешарски”.

Това е пореден епизод в битката за фонда. Земеделският министър Димитър Греков поиска оставките на Николов и Александрова с мотива, че имало много критики към работата им. В отговор те заявиха, че са били обект на натиск от негова страна и алармираха, че заради бездействие от страна на МЗХ са застрашени милиарди евросредства.

По-късно двете страни подадоха една срещу друга сигнали в прокуратурата заради злоупотреби. Премиерът Пламен Орешарски събра двете страни на помирителна среща, която явно не е била успешна.

Вчера беше обявено, че членовете на Управителния съвет на фонда са подали оставка в знак на протест срещу нежеланието на Мирослав Николов и Виолета Александрова да се оттеглят.

По-рано днес Николов заяви, че му е подготвено "активно мероприятие" от страна на министъра - щели да му отнемат допуска до класифицирана информация.