Правителството днес разреши Република Косово да открие почетно консулство в България и да назначи Пламен Копчев за свой почетен консул, съобщиха от „Дондуков” 1.

Консулството ще е в Несебър.

В официалното съобщение се посочва, че Копчев „притежава богат професионален опит в областта на туризма, търговията с петролни продукти, както и в сферата на високите технологии”. Участва в управлението на „Слънчев бряг” АД и на Съюза на собствениците на хотели в курорта, а преди това е бил ръководител в БДЖ.

Медийни публикации сочат бившия президент на ФК „Несебър” Копчев за един от влиятелните бизнесмени по южното ни Черноморие. Той се оказа забъркан в трагичен инцидент с криминален привкус преди 2 години, когато друг бизнесмен от региона – Кирил Христов, застреля готвача на заведението си по време на пиянски скандал (според местни медии - заради зле сготвено агне).

Фаталният изстрел беше произведен именно в колата на Копчев, който даде показания по време на досъдебното производство. През миналата година Христов беше обвинен в убийство по непредпазливост.

„Политическият диалог между България и Косово се развива все по-интензивно през последната половин година, което създава предпоставки за активизиране на двустранните икономически отношения в области като туризма, енергетиката, строителството, инфраструктурата, телекомуникациите, както и в сферата на културата”, пишат от правителствената пресслужба.