Ден, след като парламентът прие на първо четене задължителното гласуване с 50 лева глоба за неучастие във вота, представители на ГЕРБ и ДПС продължиха дебата в студиото на „Тази събота”. Стана ясно, че управляващите не си представят мярката да остане за постоянно, а опозицията се готви да атакува текстовете в Конституционния съд.

„Това, което партиите не могат да направят чрез политика – да възбудят интереса на българските избиратели и да ги мотивират да отидат пред урните, се опитват да го направят чрез Изборния кодекс. Задължителното гласуване е основен инструмент в тази посока”, заяви Янко Янков от ДПС.

Той посочи, че приетото на първо четене противоречи на Конституцията, в която изрично е записано, че да избираш и да бъдеш избиран е право, а не задължение и освен това партиите съдействат на гражданите да участват в политическия процес, а не ги принуждават да правят това.

Янков отбеляза още, че „задължителното гласуване ще доведе до гласуване на инат, гласуване, което няма да е мотивирано от интерес, а от желание да се накаже политическата система” и в крайна сметка ще направи още по-трудно провеждането на каквато и да е политика у нас. Според него трябва в бюлетината да има графа „Аз съм против всички”.

Данаил Кирилов от ГЕРБ подчерта, че обсъжданият законопроект е този на Патриотичния фронт. „Имаме малко по-различно виждане по отношение на санкциите и по начина на уреждане на задължителността. За нас, задължителността, ако се допусне, би следвало да е като временна мярка, главно да се мобилизира активността на избирателите”, посочи той.

По думите му ГЕРБ са привърженици не на глобите, а на поощренията за гласувалите. Ако все пак се налагат наказания, според Кирилов, те трябва да се изразяват в забавяне на административни услуги.

Той припомни, че ГЕРБ са подкрепяли задължителното гласуване и преди – около инициирания от президента Росен Плевнелиев референдум (макар този въпрос да отпадна – б.р.), като конституционните анализи са показали, че не се нарушава основният закон, тъй като се регламентира, че за определен период гражданинът има правния дълг да упражнява избирателното си право.

Янков призова да се търси начин да се мотивират избирателите, като посочи, че това най-лесно би станало с помощта на електронното гласуване – но само ако има начин да се гарантира тайната на вота.