България няма да пострада от прекратяването на сътрудничеството между НАТО и Русия. Това увери външният ни министър Кристиан Вигенин по време на министерската среща в щаб квартирата на Алианса в Брюксел.

Плановете на Пакта са да засили присъствието си в Източна Европа, като на първо време засилва патрулирането на въздушното пространство на балтийските републики и Полша. До юни НАТО ще подготви план за дислокирането на повече военни и екипировка.

Временното прекратяване на гражданското и военно сътрудничество между НАТО и Русия не създава пречки за техническата поддръжка на руските самолетите МИГ, с които разполага българската армия, заяви Вигенин, поставяйки на дневен ред въпроса за придобиване на нов тип изтребители.

Моментът да се вземе решение за намаляване на зависимостта на страната ни от отношенията НАТО-Русия, според външния министър, е назрял. Той уточни, че руски самолети не са нарушавали въздушното ни пространство, а само са го приближавали, но това се случвало от месеци.

Плевнелиев: Трябва ни повече НАТО

Държавният глава апелира и за повече гаранции за сигурност за България и за региона и за по-силно сътрудничество в рамките на НАТО. Пред български журналисти в Брюксел държавният глава се обяви за по-тясно взаимодействие между България, Румъния, Гърция и Турция в обмена на информация и по охрана на акваторията на Черноморските държави от НАТО.

Президентът подчерта, че в рамките на Алианса е необходимо страната ни да бъде по-активна в направления, в които към момента не участва пълноценно. "Трябва да посочим какво още можем да направим заедно – център за кибер-отбрана или нова програма подобряване на способностите", каза Росен Плевнелиев и посочи, че в този смисъл има нужда от "повече НАТО в България".

Връщане към корените

Две десетилетия след края на Студената война НАТО се връща към основната цел за създаването си - да защитава Европа от Русия. Страната ни няма искания за увеличаване на военното присъствие и техника от страна на Алианса на наша територия. За такава обаче настояват Полша и балтийските републики.

След два месеца Пактът ще преразгледа решението си по отношение на Москва. Ако напрежението се успокои и Русия се върне на масата на преговорите с Украйна, има шанс сътрудничеството да бъде възобновено.