Парламентът не заседава в четвъртък. В пленарна зала се регистрираха 106 народни представители.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков обяви, че председателят на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев насрочва съвместно заседание с Комисията по здравеопазването и Комисията по икономическата политика и туризъм в 10.00 часа.

„Ако резултатите оттам са такива, че налагат заседаване в друго време, мога да си позволя да се обърна към вас за провеждане на извънредно заседание, но засега няма такова заседание”, допълни Миков.

Още в сряда БСП обяви, че ще даде пари на здраве, но няма да отвори дупка в държавния бюджет, по голяма от 1 милиард и 700 милиона лева. Тогава ГЕРБ заплашиха, че отново ще бойкотират кворума и го изпълниха. Така опасността да не се стигне изобщо до гласуване и на двата бюджета в пленарната зала започна да изглежда съвсем реална.

Интригата с актуализацията на държавния бюджет премина и на вътрешно-партийно ниво.
Правителството предаде БСП и мина на страната на ДПС и ГЕРБ. Друг извод от предложението за актуализация на бюджета не мога да направя, написа във Фейсбук социалистът Георги Кадиев. Така той изрази недоволството в червените редици, възмутени от действията на кабинета във финансовата сфера.

„Това е експертен вариант, вътре е посочено, че може и да не се прави актуализация, но виждате че се намираме в ситуация, в която несигурността е голяма”, коментира и Петър Чобанов.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков опонира на финансовия министър - бюджетът на здравната каса може да се спаси и с икономии от други места. Днес за първи път той призна, че при отсъствието на ГЕРБ 42-ят парламент не може да работи.

„Парламентът приключва дейността си по един начин, който не е естествен, но не е изненадващ”, допълни Миков.

Той все пак призова депутатите да идват на работа, но обяви, че очаква другата сряда премиерът да подаде оставка. Парламентарният шеф се опита да разсее слуховете, че правителството се готви да остане на власт, докато не се реши съдбата на КТБ.

„Ако няма оставка, ще търсим и други конституционни средства. Има такива, но смятам, че всичко ще се развие така, както е обещано на гражданите”, каза още шефът на НС.

В петък се очаква отново да няма кворум.