Повече направления за лекари-специалисти и повече медицински грижи по Здравна каса обещават от Българския лекарски съюз, ако здравната вноска се вдигне от 8 на 12%. Ресорният министър подкрепя идеята, но само след реформи.

Лекарският съюз предлага от 2016 г. здравната вноска да започне да се вдигне с 1%, докато постепенно достигне 12%. Сега дължим 8% от дохода. Вноската за наетите се поделя между работника и работодателя. Работникът плаща 40%, а шефът му - 60%.

Ако получаваме средната работна заплата от 800 лв., дължим 25,60 лв. за здраве. Ако вноската се увеличи на 12%, ще удържат от заплатата ни 38,40 лв.

От началото на годината в габровската болница са се лекували над 120 неосигурени. Христо Тодоров щеше да е част от статистиката, защото работи в чужбина и не плаща здравни вноски. При постъпване в болницата се наложило да плати дълговете накуп за три години назад - над 700 лв. „Много зле бях. Особено след първата операция постоянно вдигах температура. Обаче екипът много добър в реанимация горе. След втората операция вече се стабилизирах”, обясни пациентът.

Ако Христо не беше платил здравните си вноски, двумесечното му лечение щеше да остане за сметка на болницата. „Имаме клинични пътеки в инвазивната кардиология, които са на стойност над 5000 лв. Миналият месец имахме здравнонеосигурено лице, което беше с инфаркт на миокарда”, разказа управителят на МБАЛ „Д-р Тота Венкова" в Габрово Нели Савчева.

По данни на Приходната агенция неосигурените в България са над 2 милиона души. Според Лекарския съюз държавата също не е изрядна, защото не плаща в пълен размер вноските, които дължи за 9 категории българи.

Медиците обещават по-добра здравна грижа при по-висока вноска. „Направленията не са най-тежкият проблем. Най-тежкият проблем в много случаи е консумативът на медицинските изделия. Какво правите, когато паднете и си счупите крак, а нямате пари да си купите изделието. Какво се прави тогава?” попита председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Здравният министър е съгласен, но само след реформи. Той предлага да се спестят пари от търговете за лекарства, като те станат отново централизирани, а скъпите терапии да се плащат от хазната, не от Касата. „Тази реформа няма да стане ей така! Следващият здравен министър с помощта на парламента, ако направи само две стъпки в посока намаляване на разходите, тогава на хората може да им бъде казано ОК, вдигаме ви още малко здравните вноски”, обясни здравният министър д-р Мирослав Ненков.

Пациентските организации са скептични, че ще влязат повече пари за здраве. „Разходите на Здравната каса не зависят от здравната вноска. Те са свързани със Закона за публичните финанси и са фиксирани. За да се увеличат на Здравната каса, трябва да се намалят по някое друго перо - социална, МВР, образовануие или нещо друго”, обясни обаче д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Това ще бъде възможно, ако бюджетът на Касата бъде изваден от публичните разходи на държавата, но тогава възниква рискът от фалит на институцията.

За да влезе подобна промяна в сила, са необходими законодателни промени. Така че, топката остава в полето на следващия кабинет и Народното събрание.