В първия социален пакет на служебния кабинет са включени мерки за безработните, лишените от енергийни помощи и децата с увреждания. Еднократни помощи за пенсионерите не се предвиждат, подчерта министърът по социалните въпроси и вицепремиер в служебното правителство Деяна Костадинова.

В предаването „Тази сутрин” по bTV тя не потвърди, но и не отхвърли възможността за великденски надбавки за възрастните. „Разполагаме с кратко време и ограничен финансов ресурс,” подчерта многократно вицепремиерът.

За спорната идея държавата да вземе заем, за да увеличи доходите и пенсиите, Деяна Костадинова коментира, че това би било толкова рисков ход, че дори не се обсъжда, защото би имал изключително негативен ефект.

Вицепремиерът посочи, че проблемът с увеличаването на минималната работна заплата не е в размера й, а в поставянето й на принципна основа чрез изготвяне на механизъм за формирането й.

По пакета със социални мерки Деяна Костадинова наблегна първо на справянето с безработицата най-вече чрез временна заетост, които ще бъдат обсъдени с партньорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Другата целева група са хората, които не са успели да получат енергийни помощи през последния отоплителен сезон заради надхвърляне на прага за максимален доход с един или два лева. Затова кабинетът обмисля въвеждането на граница в рамките на 10 лв.

По думите на Деяна Костадинова, целевата група на тази част от социалния пакет са около 36 000 души, между които трябва да се разпредели наличният ресурс, а неговият размер ще стане ясен в началото на следващата седмица.

Другата уязвима група, на която служебният социален министър иска да се обърне специално внимание, са децата с увреждания. „В техните семейства единият родител със сигурност не може да се реализира на пазара а труда, защото трябва да се грижи за детето,” подчерта вицепремиерът.

Като бивш съветник по социалните въпроси на премиера Бойко Борисов и зам.-социален министър в кабинета му, Костадинова посочи и дългосрочна мярка за подкрепа на тези деца – това може да стане чрез увеличаване на индивидуалните коефициенти за достъп до социални помощи. „Ще стане с подзаконов нормативен акт, т.е. в правомощията на служебното правителство,” увери тя.

Деяна Костадинова посочи, че между самотните майки и майките на деца с увреждания има големи разлики, затова първите могат да се възползват от мерки за заетост, но не и от предлаганите в този социален пакет.

Тя коментира и закриването на институции за деца, лишени от родителски грижи, което нарече „една от най-благородните реформи”. Вицепремиерът по социалните въпроси изтъкна, че реформата трябва да се случи в следващите 15 години, а не до 2015 г. „До 2014 г. трябва да се затворят домовете за деца с увреждания,” уточни тя. „Грижата за децата след затварянето на институциите ще бъде осигурена,” гарантира Костадинова.

В личен план та призна, че никога не е мечтала да стане министър и вицепремиер. Деяна Костадинова категорично заяви, че не е част от никой финансов кръг. Подчертавайки експертността на служебния кабинет, тя изтъкна, че и самата тя е развивала кариерата си в държавната администрация и е била поканена за поста си заради експертния си потенциал. „Има моменти, в които човек трябва да поеме отговорност, понякога не е въпрос на желание,” каза в заключение тя.