ГЕРБ предприе изпреварващ ход в Народното събрание – председателят на парламента Димитър Главчев подаде оставка преди да бъде подложено на дебати и обсъждане искането на опозицията за отстраняването му от поста.

След ранен разговор с премиера Бойко Борисов, Главчев се отказа от председателското място, за да „нормализира парламентарната обстановка”.

Главчев коментира също, че остава депутат, макар и да му е трудно.

До това се стигна след като преди дни Димитър Главчев изгони Корнелия Нинова от пленарната зала, докато социалистите търсеха премиера. БСП и ДПС обединиха усилия в искането на оставката на Главчев и обявиха бойкот.

Това беше второто искане за оставката на Главчев, като предишният път той оцеля благодарение на четири гласа в повече.

Новият пръв сред равни вече е Цвета Караянчева, досегашният заместник на Главчев.

Цвета Караянчева е втората жена председател на Народното събрание след промените. Тя не е юрист, а машинен инженер, лидер на ГЕРБ в Кърджали и кара четвърти мандат като депутат.

Караянчева беше острие на ГЕРБ по теми като обвиненията на опозицията в корупция и злоупотреба с влияние към бившия енергиен министър Делян Добрев.

Трибуната в пленарната зала започна да се превръща в нейна запазена територия, докато не се качи в президиума като подпредседател на 44-то Народно събрание и веднага се опита да успокои тона на говорене и да потърси златната среда.

Кой е победител и кой – победен?

Оставката на парламентарният председател беше финала на политическия сериал с епизоди за наркотрафикант, депутат, който обижда народа, спорни закони и страшни филми.

Остава и вечният въпрос – дели всеки следващ скандал не отмества предишния.

Предстои следващия епизод в този парламент – евентуалният вот на недоверие към правителството.