Президентът Росен Плевнелиев продължава консултациите с парламентарно представените политически сили. Днес президентът разговаря с Български демократичен център.

От БДЦ са поискали да бъде удължен срокът за предизборна кампания в Изборния кодекс в светлината на предстоящите президентски избори, тъй като според тях срокът от 21 дни е крайно недостатъчен.

Те са подкрепили скоростно провеждане на съдебната реформа, но изразяват резерви към предложените промени в Закона за борба с корупцията на вицепремиера Меглена Кунева. От БДЦ смятат, че не трябва да се рушат работещи структури.

„Необходимо е да бъде подобрен принципът на случайност при разпределение на делата“, е отбелязал Плевнелиев по време на срещата.

Мигрантската въпна и засилването на охраната по държавната граница също са били сред обсъжданите теми, по които има съгласие между президента и депутатите от БДЦ.

Те са поискали също гвардейската част да започне да охранява и паметника на Апостола на свободата Васил Левски.

По време на срещата президентът е предложил да бъде проведен дебат за междинното управление на финансите от европейски фондове.  От БДЦ са изразили удовлетвореност от тази идея, както и надежда, че и занапред няма да се стигне до загуба на средства по различни програми.

Държaвният глава вече се срещна с АБВ и „Атака”. Следващата седмица в първите три дни той ще проведе срещи и с останалите парламентарно представени политически сили.