Партията на отцепилите се от ГЕРБ политици води разговори и с действащи депутати от формацията на Бойко Борисов. Техните имена обаче засега не могат да бъдат разкрити, защото в редиците на ГЕРБ „за съжаление все още витае страхът”. Това заяви бившият народен представител от ГЕРБ Емил Димитров, след като бе приета учредителната декларация на новата партия БАСТА в Етрополе.

Той увери, че никой не агитира „герберите” да се присъединят към новата политическа сила – „не е ли убеден сам, че трябва да дойде, просто няма място”. Той допълни, че не вярва и някой от тях да дойде на 22 септември, когато ще бъде учредителното събрание на партията.

Днес при приемането на учредителната декларация присъстваха над 100 души, а сред тези, които седяха на масата, освен Емил Димитров и Мирослав Найденов, бяха Иван Петров, Павел Димитров, както и Костадин Хаджигаев.

Найденов обясни, че „каквото и да говорят партиите, макар че някои смятат, че ГЕРБ иска предсрочни избори или иска избори наесен, то всяка от четирите партии в момента в парламента няма интерес от избори и искат по някакъв начин да запазят статуквото си”.

Той каза, че ако парламентът продължи да съществува е възможно някои от действащите депутати, „при които достойнството вземе връх над страха, да направят своя избор и да се присъединят към нас”. „Това ще означава автоматично едно – промяна на статуквото. В разговори и не само сега, и в месеците, и в годините назад, не малка част от хората, които са в парламента са изразявали различно от това мнение, което в момента официално им се налага да говорят”, изтъкна бившият земеделски министър.

Павел Димитров разкри, че като бивш член на изпълнителната комисия на ГЕРБ бил в кухнята на партията. Там той бил свидетел, а понякога и участник, „във всички ония негативи, мога дори смело да ги нарека и уродливи практики в политиката - нещо, което в крайна сметка ме доведе до това не само да се разочаровам, а и нещо по-силно”, каза той.

Димитров посочи, че целите, които си поставят в БАСТА, са да бъдат алтернатива на всичко пошло в политиката.

В проектоустава на партията имало разписано двукамерно ръководство, като организационната и изпълнителната дейност ще се извършва от управителен съвет от млади хора – „нови лица, които не са опетнени и те ще ръководят тази партия колективно”.