Пореден епизод в отношенията между Николай Бареков и парламентарната група „Български демократичен център” се разигра тази вечер. От пресцентъра на „България без цензура” тази вечер изпратиха мейл, че бившият водещ ще напусне ръководните органи на коалицията, която по думите му вече не съществувала, защото била само с предизборни цели.

Днес на общо заседание на коалиционния съвет и ръководството на парламентарната група на БДЦ за говорител на групата беше избран Любен Дилов-син. По този начин групата своеобразно се отрече от лидера на „България без цензура”, който преди ден се отказа от депутатите си.

„По повод разпространен пасквил от самозван имейл адрес, в което се твърди, че Любен Дилов-син става говорител на групата на БДЦ, а реформите в МВР и пенсионната политика „плаха стъпка в правилната посока”, Бареков заяви, че „ББЦ не стои зад тази информация”.

„Коалицията „България без цензура” беше предизборна и вече не съществува след формирането на парламентарната група”, гласи съобщението от самия пресцентър на ББЦ. Според него Бареков ще оттегли своето присъствие като председател на председателския съвет, в който ББЦ има право на вето за всяко едно решение, което влиза в противоречие с идеологията на партията.

„Към момента „Български демократичен център” е само наименованието на парламентарната група, която се състои от представители на 3 партии и един независим народен представител. Тя не разполага с друга легитимност освен тази, че промени името си”, продължава изявлението, разпространено до медиите.

Според пресцентъра на ББЦ „десетки декларации за подкрепа на Николай Бареков и решението му да се разграничи от депутатите от ПГ „Български демократичен център”, които гласуваха за Закона за МВР и за пенсионната реформа, се получават в централата на „България без цензура”.