Росен Петров няма да бъде изключен от парламентарната група на Българския демократичен център (БДЦ). Това каза на пресконференция лидерът на партията "България без цензура" Николай Бареков, цитиран от БТА.

Вчера вечерта беше оповестено, че доскорошният зам.-председател на политическата сила и депутат в Народното събрание, е освободен от всички заемани постове „по взаимно съгласие”, но остава лоялен към парламентарната група.

Самият Петров заяви пред в.24 часа, че напуска заради непрестанните скандали вътре в „България без цензура”.

"Не търся тук скандал или някаква балканска раздяла, която е характерна за разделите в "България без цензура", допълни той днес пред БНР.

Бареков днес уточни на пресконференция, че в разговор преди няколко седмици е помолил Росен Петров да напусне ръководните постове в ББЦ, а не да напусне партията – това решение си било лично негово. "Неговата организационна и партийна работа не просто не е на ниво, Росен не е роден за това. Росен е интелектуалец", каза лидерът на ББЦ.

По думите му Петров остава в парламентарната група, като е заявил, че ще бъде лоялен неин член. „Надявам се Росен Петров да изпълнява ролята си в парламентарната група, да слуша Светлин Танчев и Председателския съвет, заяви Бареков, като препоръча на довчерашния си съпартиец да е по-близо до опозицията, отколкото до упралвяващите.

Левите си тръгнаха, ставаме център-дясно

Николай Бареков съобщи, че на заседание на Изпълнителния съвет на партията днес е взето решение за структурни и организационни промени в ББЦ, смяна на името на партията и изясняване на идеологическия й облик.

По думите му през следващата година политическата сила трябва да стане мотор за създаването на голям опозиционен блок с искане за смяна на политическото статукво на ГЕРБ, БСП и ДПС, тъй като тези три партии били вредни за България.

Попитан каква ще се определи ББЦ - в ляво, дясно или в центъра, Бареков заяви: "Левите напуснаха. Имаше един ляв - Ангел Славчев, и един по-ляв - Росен Петров. Няма ги вече. В партията останаха прагматици, хора с център-дясно мислене".

Според Бареков, в България няма опозиция, всички са за стабилност, всички са в управлението - медиите, партиите, парламентът.