Спорът за втория кабинков лифт на Банско е само част от много по-голям сюжет, свързан с опазването и оползотворяването на природата у нас. Това е може би единственото, за което са на едно мнение Борислав Сандов от „Зелените” и Юлиян Ангелов от „Обединени патриоти”. Двамата проведоха задочен спор по темата в студиото на „Лице в лице”.

Сандов отговори на по-старите обвинения на вицепремиера Красимир Каракачанов за това, че еко активистите не са активни по отношение на незаконния дърводобив у нас.

По думите на еко активиста той и съмишлениците му са участвали в стотици протести срещу изсичането на горите, докато приносът на управляващите Патриоти по темата е спорен: „Защо г-н Каракачанов не спасява дърветата, нали те са управляващи, нали те назначават горските инспектори. Бюджетът за горите е с 8% по-малко. Какво правят полицаите и другите органи на реда, нали са в неговия ресор?”.

Той нападна „Обединени патриоти” и заради липсата им на активност в друга посока – промяната в концесията за Банско, за която толкова се говори, всъщност не съдържа текст за втори кабинков лифт. „Защо нито един техен общински съветник, нито един кмет, нито един министър не го предложи?”, запита Сандов и посочи, че се иска 10-кратно разширение на ски зоната, което, ако е само за лифт, ще стигне за линия до Алпите.

По повод сравненията с алпийските страни, той даде точни данни за разликата в мащаба – 200 000 квадратни километра площ срещу 2500 на Пирин, средна надморска височина от 2500 метра срещу 1033, има около 100 върха, по-високи от първенеца на Пирин. Той показа и карта на Андора (средна височина 1996 метра срещу 470 у нас със 7 месеца сняг в годината), където няма нито една писта в национален парк.

Според него в момента „концесионерът си обгрижва опашките (…) в опит да бъдат изнудени министрите” – лифтът официално превозва по между 2600 и 3700 души дневно при капацитет от 2000 на час и заявена от производителя възможност за увеличаване на капацитета.

Каква е целта на разширението на ски зоната? Според еко активиста тя е да бъдат разпродадени множеството празни апартаменти в Банско, а освен това и да бъде изсечен ценен дървен материал – огромно количество 500-годишни мури.

Сандов смята, че „Обединени патриоти” са „в истерия”: „Тук става въпрос за една друга концесия, струва ми се, че „Обединени патриоти” са били взети на концесия преди изборите и сделката е била преди края на годината. Патриотите трябва да се грижат за България, а не за кипърски безработен (имат се предвид твърдения за специфичната структура на свързани със зимния туризъм фирми у нас – б.р.)”.

„Във ВМРО има много повече хора, които милеят за природата”, заяви на свой ред Юлиян Ангелов. Според него Сандов е от „тези специалисти, които разбират от всичко”, а такива са най-опасни.

Депутатът обяви, че ОП ще се противопоставят на всякакви внушения, че действията им целят да навредят на природата. Ангелов беше категоричен, че целта е всичко по отношение на зимния курорт да се случи по правилата: „Ние не сме за това някой да намаже филията покрай тая работа”

„Не знам, кой ни е взел на концесия, но определена част от „зелените” организации са взети на концесия от чужди фондации”, коментира още той. Народният представител попита защо еко активистите не са сезирали прокуратурата, при положение, че имат данни за нередности.

Той припомни, че националистите са имали позиция в подкрепа на втория лифт от преди изборите и освен това не пожела да приеме изнесените от Сандов данни за натоварването на сегашната кабинка: „Няма човек, който да не е виждал този лифт и как са пълни кабинките”.

Защо обаче премиерът Борисов отложи решението за Банско? „Притеснени са от това да не се допуснат грешки и заради малка грешка да бъде прецакан вторият лифт в Банско. В такива големи проекти може да се допуснат грешки”.