Банките ще бъдат задължени да разкриват сметките на всички висши политици от страните членки на Европейския съюз. Това предвижда българското предложение за регулация в общността, около което се обединиха участниците в Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

Сметките и имотите на всички политици в Евросъюза и техните семейства да бъдат публични. Предложението на ДПС, срещнало всеобща подкрепа на Консултативния съвет, ще бъде направено на следващия Европейски съвет от премиера Пламен Орешарски.

„Националният закон е приложим само за български юридически лица. Ако обаче един политик крие парите си в чужди банки, възниква необходимост от обща европейска регулация”, смята Лютви Местан.

Така банките на всички държави ще бъдат задължени да разкриват сметките на висшите политици. Според ДПС, у нас засегнати ще са над 5-6 хиляди души. Все пак има очаквания за съпротива.

„Банките оказват отпор винаги, те са свещените крави на всяко общество и в България не правим изключение”, коментира Павел Шопов.

Не по всички теми обаче Консултативният съвет е бил единодушен. „Най големият проблем за една държава, която претендира, че е правова, е обществено-политическото напрежение. Тази нестабилност отблъсква и инвеститорите”, заяви Цветан Цветанов.

„Когато се обсажда парламента и се държат за заложници депутати синдикалисти и министри, това не е демократичен протест”, категоричен бе пък Сергей Станишев.

Според лидера на БСП, все по-често в страната ни се появяват параполитически формирования, които обаче правят политика.