Наближаващият балотаж на кметските избори в Сърница покачи напрежението в говоренето между ГЕРБ и ДПС. Така вторият тур, който ще се проведе в неделя, се превърна в отличен повод двете партии, обвинявани в скрити договори заради ключовите гласувания в парламента, да демонстрират принципна отдалеченост една от друга.

Още в четвъртък Лютви Местан се оплака, че в Сърница спират тока на гласоподавателите на ДПС.  Той съобщи, че между първи и втори тур на местните избори на избирателите се казва: "Нека ДПС да ви даде ток". "Това е наказание, насочено срещу изразена свободна воля на български граждани. Ако някой иска да спечели изборите с такъв натиск, аз не знам дали това ще бъде победа на демокрацията или победа на мракобесието", коментира лидерът на ДПС.

В петък от ГЕРБ разпространиха декларация, в която категорично отхвърля твърденията за политически натиск върху демократичните права на жителите на Сърница.

Срещите между представители на ГЕРБ и жителите на Сърница, или която и да е друга община, целят единствено да разговаряме с хората и да установим техните потребности. Категорично не са отправяни заплахи или политически нападки към жителите от наша страна. По никакъв начин не е засягана темата за политическа принадлежност или предстоящи избори по време на разговорите, се казва в декларацията.

Подчертаваме, че по време на разговорите си с хората, ГЕРБ не употребява езика на омразата, не манипулираме общественото мнение с нападки към политическите ни опоненти, а запознаваме гражданите със собствените си политики. Призоваваме за аргументиран дебат в името на спокойствието и демократичните права на жителите на Сърница и на всички български граждани, пише още в Декларацията на ГЕРБ.

„Става ясно, че кандидатите на управляващите партии губят битката на полето на политиката и изтърваха нервите си. Нашият призив от вторник между първия и втория тур да представим спокойно идеите си, без агресия, защото сърничани са доказали, че имат висока политическа култура”, коментира Местан от парламентарната трибуна.

„Наистина съжаляваме, че не бяхме чути, след като политическите аргументи се оказват недостатъчни, прибегнахте  до неполитически средства, натиск, който от вчера придобива елементи на репресия”, каза Местан.

Политика, лишена от хуманизъм, губи своя смисъл. На насилието с отговорност, разум и чувства. Никой не може да бъде подложен на репресия. Ако така мислите да правите изборите през есента, ще настояваме за пълно наблюдение на изборния процес”, каза още Лютви Местан и посочи, че човекът, изрекъл репликата за тока към хората от Сърница, го имало на обща снимка с Цветан Цветанов, която била качена на сайта на ГЕРБ.

Цвета Караянчена от ГЕРБ опонира на Местан и заяви, че той говори от опита на собствената си партия.

„Само преди два дни кметовете на засегнатите общини в Кърджали и Смолян бяха при министър-председателя и те са от вашата партия, от ДПС. Въпреки всичко министър-председателят покани всички общини да се види какво може да се направи, независимо дали са от ГЕРБ, ДПС, БСП”, обясни Цвета Караянчева.

„Хората са мъдри и ни гледат сеира. Нека бъдем хора с разум и не бива да ставаме за смях, за да можем да казваме по един или друг начин, че сме добри”, призова тя.