Депутатите приеха окончателно промените в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности с вносител лидерът на РЗС Яне Янев.

Нормативният акт е обект на множество разногласия. Вносителите смятат, че така ще постигнат повече прозрачност и антикорупционен ефект. Специалисти го нарекоха популистки, дискриминативен и скандален.

Освен, че законът беше вмъкнат в суматохата на последните дни работа на Народното събрание, самото му приемане предизивка недоволство, защото стана, чрез нарушение на процедурите. Преди да влезе на първо четене в пленарна зала нямаше одобрение от правната комисия. 

Обект на ожесточени спорове станаха промените в закона, засягащи неправителствените организации.

Само преди ден вносителите направиха промяна, която целеще да успокои сектора на НПО. Ръководителите на такива организации щяха да подават имуществени декларации само когато миналата година са получили публично финансиране или пари по европейски програми. По време на правната комисия днес Емил Василев от РЗС оттегли корекцията и настоя всички НПО, регистрирани в обществена полза да декларират имущество.

Мая Манолова от БСП попита "защо НПО да си обявяват имуществото, а медиите, които също ползват евросредства, особено в последно време, да не го правят".

В крайна сметка депутатите в пленарната зала одобриха българските еврокомисари и евродепутати задължително да декларират имуществото си, заедно с всички представители на страната в ЕС и НАТО. 

Отпадна предложението, което задължава публичното оповестяване на доходите на кандидатите за депутати, за евродепутати, за президент и вицепрезидент.

Законът предвижда още отчет да дават и членовете на управителните и контролните органи на представителните организации на работниците и на работодателите, чиито представители са в Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и главния инспектор и инспекторите от Инспектората към ВСС. На светло излизат и членовете на управителните и контролните органи на НЕК, на БЕХ и на юридическите лица, които осъществяват дейност, регулирана от ДКЕВР, както и директорите на дирекции в НАП, Агенция „Митници” и Комисията за конфискация.

Енергийните компании се обявиха против промените в закона, тъй като частен сектор ще бъде задължен да декларират лични доходи.

Приетите изменения коригираха и името на нормативния акт. От Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, той стана Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор. Законът влиза в сила от обнародването му в Държавен вестник.