Става въпрос за един много добре подготвен агент на турското разузнаване с профил религиозна дейност. По този начин лидерът на НФСБ Валери Симеонов обясни пред bTV решението на българските власти да обявят за персона нон грата зам.-консулът на южната ни съседка в Бургас Угур Емироглу.

Според националиста, дипломатът е бил „профилиран” за работа в района на Шумен и Разград, като „не се е занимавал само с вкарването на българските мюфтии в правата вяра”, но и е извършвал натиск върху политици. Именно това, според Симеонов, прави и посланикът на Турция Сюлейман Гьокче, а такава дейност е станала причина за изтеглянето на друг дипломат - Алпер Акташ.

Симеонов запита след „безусловно похвалните” действия на службите, кога ще има и подобни мерки срещу трима депутати, които, според него са проводници на турско влияние – напусналите ДПС заедно с Лютви Местан Шабанали Мехмед, Айдоан Али и Хюсеин Хафъзов.

„Надявам се, че Угур Емироглу няма да е последният санкциониран дипломат, трябва да е ясно, че България уважава сувернитета си”, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той определи санкцията като стъпка в правилната посока.

И Румен Петков от АБВ коментира случая: "Когато акредитираме такива служители, когато ги приемаме на нашата територия, трябва да си даваме сметка за генезиса на тяхното развитие. Генезисът на упоменатия заместник-консул е повече от интересен. Когато този човек идва тук от Бурса, където е основната маса от нашите изселници, е много добре подготвен ход от гледна точка на осъществяване на пряко влияние и формиране на позиции и виждания между нашите сънародници тук и между изселниците в Бурса и въобще в тези райони на Турция".

Петков обърна внимание, че не трябва да забравяме вчерашната изява на турския посланик в ефира на bTV: „В нея той беше абсолютно категоричен, че служители на турската мисия никога и под никаква форма не са се опитвали да влияят върху процеси, несъвместими с дипломатическия институт или иначе казано във вътрешните работи на България. Веднага възниква въпросът защо се посяга на служител от такова ниво? Защо тази мярка не е предприета спрямо посланика или спрямо консула в Бургас?”.