България ще се бори Сърбия да получи дата за присъединяване в Европейския съюз не по-късно от декември настоящата година или януари 2014 година.

Такава позиция по повод разширяването на ЕС изрази на пресконференция президентът Росен Плевнелиев, след срещата със сръбския си колега Томислав Николич.

Плевнелиев отбеляза, че България е двигател и голям приятел, който използва и своят глас, в подкрепа на европейската интеграция на Сърбия. „Готови сме да споделим своят опит от процеса, през който България мина за интеграция в Европейския съюз”, посочи президентът Росен Плевнелиев.

Сред сферите, в които страната ни може да си сътрудничи със своята съседка, са търговско-икономическите отношения, като пример за това е учредената българо-сръбска промишлена палата. „Общите проекти, по които работим заедно са и магистралата по транспортен коридор 10, железопътната линия по коридор 10, възможност за нови гранични пунктове, както и изграждането на газов интерконектор със Сърбия и възможността за директна въздушна линия между София и Белград”, обясни Росен Плевнелиев.

Българският държавен глава определи днешната среща със сръбския си колега като много ползотворна и призова към добросъседство и приятелство. „Народите ни са близки, славянски и православни, а писмеността ни свързва”, призова Росен Плевнелиев. По думите му - общото европейско бъдеще вдъхновява страните България и Сърбия да бъдат достойни членове на това семейство с общи ценности и с общо бъдеще. „Ние сме уверени, че съществуващите добри отношения между двете държави са предпоставка да нямаме нищо друго освен да гледаме здраво към общото ни бъдеще и общите проекти, които искаме да развиваме”, подчерта Плевнелиев и отбеляза, че списъкът с подобни задачи е много дълъг.

Президентът Росен Плевнелиев обясни, че в по време на днешната среща е била обсъдена възможността много скоро да бъде въведена практиката за провеждане на съвместни заседания на правителствата на двете държави. „В процес на съгласуване е и договора между добросъседство между България и Сърбия”, отбеляза президентът Плевнелиев.

Николич от своя страна изрази готовността на страната си да реши въпроса с недостига на учебници по български език за нашите сънародници, както и въпроса с обновяването на българските войнишки паметници на нейна територия. „Бихме желали следващата година да отбележим по един по-различен начин 100-годишнината от началото на Първата световна война. Там сме били на две страни, но идващата година ще сме на една и съща страна” коментира президентът на Сърбия

„Тези думи ги слушам от 20 години.Ще повярваме на тяхната добра воля, когато видим предаванията на български език, когато видим гарантираните права на местните българи, да ползват български език, да имат свои политически и обществени организации”, беше позицията на Ангел Джамбазки от ВМРО.