България протяга ръка на Македония за постигането на обща цел – така президентът Росен Плевнелиев коментира решението на Съвета на ЕС да отложи датата за старт на преговори за членство.

Скопие получи срок до пролетта да подобри добросъседските си отношения, а процесът ще бъде подложен на оценка от Европейската комисия, преди евентуално да предложи конкретна дата. В решението си Съветът на ЕС се е съобразил с декларацията, направена от България, по темата.

Именно това решение на Съвета Плевнелиев приветства и определи като „мъдро, солидарно и честно, тъй като посочва проблемите и се вслуша в гласа на държавите членки на ЕС в региона, които познават ситуацията и имат какво да кажат”.

Според него, освен че се посочени проблемите, ще се помогне и за намирането на техните решения. Президентът напомни, че за добрата воля на македонската страна България ще съди само по делата. "Днес нямаме никакви проблеми с хората в Македония и човешките контакти са перфектни", посочи Плевнелиев.

Той допълни, че с премиера Бойко Борисов споделяме общи мнения по отношение на казуса с Македония.

Външният министър Николай Младенов също изрази готовност София да помага на Скопие „да се придвижи напред по пътя на европейската интеграция”, след като основните проблеми са посочени.

Самата Македония пък съжали, че „Съветът на ЕС и този път не прие заслуженото решение за започване на преговори”, но приветства конкретизираната перспективата за започване на преговорите.