Българската страна твърдо подкрепя изработването и влизането в действие на споразумение за търговия и инвестиции ЕС-САЩ, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на конференция. Президентът подчерта, че сегашната световна криза не може да се сравнява с разрухата след Втората световна война, "когато се наливаха основите" на днешния Европейски съюз.

„И доколкото живеем в драматично променящ се свят, е необходим нов всеобхватен договор за икономическите отношения между Европа на 28-те и САЩ. ЕС е най-голямата икономика в света и двете – с тази на САЩ, създават 45% от световния БВП”, обобщи Плевнелиев.

Той допълни, че страната ни ще защитава при изработването на споразумението ЕС-САЩ приоритети като премахване митата и улесняване на достъпа на селскостопански стоки и хранителни продукти в Щатите.

Президентът подчерта, че в момента 1,5 млн. българи живеят и работят в страните от Европа, в САЩ и други западни държави, но никой от сънародниците ни не емигрирал в Китай, Индия или Русия. Държавният глава констатира, че народът задава посоката на развитие на икономиката.