България има моята подкрепа и аз ще лобирам за отпадането на визите за български граждани, които искат да посетят САЩ. Това е заявил сенатор Кристофър Мърфи – председател на подкомисията по европейските въпроси в американския Сенат по време на срещата си с Кристиан Вигенин в САЩ.

Българският външен министър подчертал, че страната ни се придържа максимално към изискванията, поставени от американската страна и очаква това да бъде отчетено и в скоро време необходимостта от визи да отпадне. По думите на сенатор Мърфи, той е запознат със ситуацията и може да се разчита на неговото разбиране и подкрепа, съобщи пресцентъра на външното ни министерство.

По думите на Вигенин един от въпросите, по които България търси съдействие от своите партньори, е увеличаващият се бежански поток към страната, вследствие на кризата в Сирия. Според него, за България това е проблем, с какъвто до момента не се е сблъсквала, и правителството търси максимално ефективните решения. Вигенин е завил още, че това е не само хуманитарен проблем, но и риск за сигурността не само на България, а като цяло за Европа, предвид потенциалната възможност от проникване и на терористи.

Министърът отбеляза отличните отношения между България и Съединените щати, които в последните години бележат развитие и са се превърнали в пълноценно стратегическо партньорство.

Той подчерта, че една от причините за визитата му във Вашингтон е отбелязването на 110-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Кристиан Вигенин заяви по време на разговорите, че дава отлична оценка на сътрудничеството с партньорските американски служби в сферата на сигурността и борбата с тероризма. Той информира домакините за напредъка в разследването на атентата в Бургас от лятото на миналата година. Конгресменът Майкъл Маккоул – председател на комисията по вътрешна сигурност на Камарата на представителите, изрази задоволство от свършената работа по разследването на атентата в Бургас. Той е дал висока оценка на възможността в съвместните българо-американски военни съоръжения в Ново село да бъдат обучавани представители на либийските сили за сигурност.

В последния ден от работното си посещение във Вашингтон министър Кристиан Вигенин посетил също Мемориалния музей на Холокоста и разговаря с неговия директор г-жа Сара Блумфийлд. Министърът е заявил, че България чества 70-та годишнина от спасяването на българските евреи тази година и това е акт на национална гордост.

Според Вигенин спасението им е заслуга на цялото тогавашно общество, което показва, че българите се отличават със своята толерантност. По думите на министъра историята на Холокоста не трябва да бъде забравяна, особено във време, в което зачестяват проявите на агресия към различните.