България няма да настоява ливанската групировка „Хизбулла” да бъде включена в списъка с терористични организации на Европейския съюз, обяви служебният министър Марин Райков пред БНР.

По думите му, България само ще представи известните „обективни факти и обстоятелства” по разследването на атентата в Бургас. На 5 февруари бившият вътрешен министър Цветан Цветанов произнесе „обоснованото предположение” за връзка на военното крило на „Хизбулла” с терористичната атака на 18 юли 2012 г., когато бяха убити шестима души.

„В момента дебатът върви не за цялата организация, говорим за това дали да бъдат включени било военното крило, било отделни личности. Но България не е тази, която ще инициира процедура,” декларира Марин Райков и остави европейските партньори на България да преценят как да подходят.

За това настояват САЩ и Израел, както и няколко държави в рамките на ЕС. „Обоснованото предположение” от българското разследване беше повод за нова вълна на натиск ЕС да обяви „Хизбулла” за терористична организация.

Парламентарни избори

Марин Райков увери, че оглавява непартиен кабинет, но подчерта, че той не е и антипартиен. „Нашата цел е да организираме демократични избори, на равно отстояние от всички участници в изборния процес,” коментира служебният премиер.

В тази връзка в понеделник ще бъде подписана съвместна заповед между главния прокурор, министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС, която ще определи всички необходими мерки за законността при провеждането на изборите.

„Имаме два месеца до изборите, ако някой мисли, че сега ще хвърлим страната в хаос, ще променим цялата администрация на всички възможни равнища и ще направим нормални избори, той очевидно не разбира процесите в страната. Това не е възможно,” каза още Марин Райков.

Той обясни, че служебният кабинет „не е призван” да създаде нова бюрокрация или нова номенклатура. „Няма да допуснем манипулации и нарушения,” каза още министър-председателят.

Кабинетът „Райков”

При представянето на състава на служебното правителство президентът Росен Плевнелиев обяви, че никой от министрите не е свързан с бившата Държавна сигурност. Марин Райков пък посочи, че никой няма двойно гражданство. „Това, че съм роден в САЩ, не ме прави с двойно гражданство,” категоричен е Марин Райков.

„Публично известен факт е, че четирима души от служебния кабинет са заемали позиции в правителството на ГЕРБ,” допълни Райков и припомни, че самият той е бил зам.-министър на външните работи в кабинета „Костов”, а по време на мандата на НДСВ е бил посланик.

„Моята ориентация е изцяло насочена към интересите на България. БСП нямат основание да се притесняват,” каза още Райков, който по време на мандата на Тройната коалиция не е заемал държавническа длъжност.

Премиерът описа разговора си с лидера на социалистите Сергей Станишев като „задълбочен и изненадващо добронамерен”.

За партиите и гражданите

Марин Райков коментира и факта, че се е срещнал първо с представители на най-големите политически сили – ГЕРБ и БСП, а не с гражданските организации. „Във всяка европейска страна представителната демокрация е водещ принцип, това са политическите сили, които са получили мнозинството от гласовете на гражданите и това беше водещият критерии,” обясни служебният премиер и обеща никой да не бъде „пропуснат”.

„Тежненията и исканията на протестиращите присъстват в абсолютно всеки разговор, който водя,” категоричен бе Райков, но препоръча на гражданите да „избистрят” исканията си.