България е страната с най-неефективната в енергиен план икономика, констатира служебният министър на околната среда и водите Юлиан Попов в студиото на предаването „Тази сутрин” по bTV.

Експертът, който работи за Европейската климатична организация, преди да заеме политическата позиция в правителството на президента Росен Плевнелиев, посочи, че проблем на българската икономика е начинът на експлоатация на отпадъците.

Юлиан Попов коментира и приоритетите в ресора си. Той заяви, че няма да реши окончателно спора за разширяването на ски-зоната в Банско между местните граждани и екологичните организации. По думите му, в основата на този проблем са несъвършенства, залегнали в първоначалния концесионен договор. Служебният екоминистър обаче има амбицията да разговаря с всички засегнати страни, а преди края на мандата си да ги срещне.

„Въпросът за шистовия газ няма да бъде „горещият картоф” в моите ръце през следващите три месеца,” каза Юлиан Попов, но подчерта, че към въпроса за енергийната независимост не трябва да се подхожда „националистически”.

Министърът изтъкна, че е привърженик на фиксираните мандати. По думите му, от 1997 г. България се развива стабилно именно защото правителствата са довършвали 4-годишните си мандати. Затова според Юлиан Попов след изборите на 12 май трябва да се формира кабинет, за да се осигури политическа стабилност.

Екоминистърът в служебния кабинет разказа, че живее в Лондон със съпругата си и двете си деца на 15 г. и 16 г. Член е на Управителния съвет на фондация „Елизабет Костова” и на Борда на директорите на Американския университет в Благоевград, бил е сред създателите на Нов български университет.

Той разказа, че е бил поканен за поста в служебния кабинет, докато вечерял кебапчета в един ресторант в румънската столица Букурещ. След като изнесъл лекция на енергиен форум на високо равнище, му се обадили от президентството. Юлиан Попов първо се обадил на съпругата си, която го подкрепила в решението му.

„Дълбоко вярвам в икономическата инициатива на индивида, но и в необходимото чувство за сигурност и доверие към институциите,” каза в заключение служебният министър на околната среда.