България и Германия споделят общо притеснение от по-непрозрачната и агресивна политика на Русия, обяви президентът Росен Плевнелиев след разговор с германския си колега Йоахим Гаук в двореца „Белвю" в Берлин. Това съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

„Събитията в Украйна са огромен проблем и са част от дневния ред на всички европейски институции. Споделяме общото виждане, че днес всеки в Европа трябва да работи за връщане към основните фундаменти на външната политика такава, каквато я познаваме след Втората световна война, и към основите на европейския ред: всеки да се придържа към правилата, да уважава върховенството на закона”, подчерта българският президент в Берлин.

„Границите в Европа не могат да се преначертават едностранно и със сила. Това е огромен проблем. Германия и България споделят категорично мнението, че в рамките на ЕС сме длъжни да говорим с един силен глас, за да върнем нещата към нормалното”, заяви още Росен Плевнелиев. По думите му, анексирането на Крим от Русия е „приемливо, не е нормално” и европейските държави са длъжни да заявят позицията си.

Росен Плевнелиев е запознал германската страна със ситуацията около решенията на Консултативния съвет по национална сигурност, изтъквайки, че неговата позиция като държавен глава е ясна.

„Споделихме виждането, че по-нататъшна дестабилизация в Украйна може да доведе до дестабилизация и в по-широк аспект. Нека не забравяме, че политиката, която днес се пропагандира от Кремъл, е политика, която идва от далечното минало, от времена, в които се казваше „Ние сме великите сили и сега да се разберем какво ще се случва в периферията". Днес се казва „Нека ЕС, САЩ и Русия да се разберат какво да стане в Украйна", отбеляза Росен Плевнелиев.

„Украинският народ трябва да има шанса да реши бъдещето си на честни и почтени избори, да реши въпроса за устройството на страната си, дали да има федерализация или централизация. Това е решение на украинците и всеки, включително ЕС и Русия, трябва да работи за това на украинския народ да бъде дадена възможност да каже мнението си, да изгради сам собственото си бъдеще”, подчерта президентът.

Не бива „великите сили" да решават бъдещето на една или друга нация, затворени зад четири стени и дебели врати. Това ни отвежда далеч назад в миналото и е много опасно, предупреди той, посочвайки като пример всичко, случило се на Балканите през XIX и XX век.

Президентите на България и Германия са обсъдили и европейския дневен ред. България като силен застъпник на европейското разширяване посочи колко е важно, особено в контекста на украинската криза, разширяването да продължи, имайки предвид специално Западните Балкани, изтъкна Плевнелиев.

Сред разискваните теми са били и предстоящите европейски избори. Българският президент изрази надежда за провеждане на качествен дебат и за излъчване на компетентни и силни европейски депутати.
„В светлината на кризата в Украйна, на световната икономическа криза, енергийната и всички останали кризи, които сполетяха Европа през последните шест години, имаме още по-голямо задължение, и в това сме единни с президента Гаук, да работим за силен и интегриран Европейски съюз. Решението не е дестабилизация, изолация и игра на „периферия" и „Велики сили". Решението е в подкрепата и засилването на трите двигателя на европейската интеграция и на Европейския съюз - демокрация, пазарна икономика и интеграция”, заключи Росен Плевнелиев.

След разговора в двореца „Белвю", където президентът се подписа в „Златната книга на Берлин", той се срещна с депутати от Бундестага. По-късно Росен Плевнелиев ще се срещне и с представители на българската общност в Берлин.