Политици и българи в чужбина търсят компромиси по спорни точки в Изборния кодекс за отварянето на секции зад граница, след като президентът наложи вето на новите правила. Според президента ограничените права на нашенците зад граница противоречат на Конституцията.

Българите, живеещи в чужбина, настояват да се обособи район Чужбина. Те споделиха това с представители на три парламентарно представени партии – АБВ, Реформаторския блок и БСП, на среща при омбудсмана Мая Манолова.

Срещите, организирани от Манолова, имат за цел да се изгладят различията между партиите за изборните правила. 

От АБВ обявиха след срещата, че първо ще се запознаят с мотивите на президента и тогава ще решат дали да подкрепят ветото му.

" За нас представлява голям интерес да видим ветото и мотивите към него. Не бихме могли преди да видим конкретния текст да поемем какъвто и да е ангажимент", коментира Румен Петков.

"Поне днес присъстващите на срещата изглеждахме лесни в убеждаването да подкрепим ветото", заяви пък Радан Кънев от Реформаторския блок.

БСП искат старите изборни правила или поне близки до тях.

Така по днешни изчисления ветото събира подкрепа, а Патриотичният фронт - не. Утре думата има и ГЕРБ.

Освен район "Чужбина" нашите сънародници зад граница искат и автоматично разкриване автоматично разкриване на секции, където ги е имало преди, както и за създаване на нови при поне 40 заявления.

По думите на Стефан Манов, представител на българите, живеещи в чужбина, срещата е била на високо експертно ниво. Според него, когато депутатите са отказали да гласуват избирателен район "Чужбина" на второ четене, са им липсвали достатъчно експертни мнения и аргументи как да се разпределят мандатите.