България изпрати официално предложение на Европейската комисия за изграждане на газов хъб на територията на страната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Предложението беше обсъдено на заседанието на кабинета в сряда, когато министър-председателят Бойко Борисов възложи на вицепремиера Томислав Дончев да изготви официално писмо до заместник-председателя на Европейската комисия за енергийния съюз Марош Шефчович.

България предлага да обсъди с Европейската комисия създаването на газов хъб, приемно-предавателна точка на руския газ до Варна, където би трябвало да излезе тръбата на „Южен поток". Хъбът би могъл да се превърне в общ разпределителен център за страните-членки в региона - България, Гърция, Румъния, Унгария, Хърватия, Словения и през тях за страните-членки от Централна и Западна Европа, както и за държавите от Енергийната общност - Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина и др.

В текста на писмото се посочва още, че предимство на страната е добре развитата българска газопреносна инфраструктура и изграждащите се интерконектори със съседните страни. „Ние отстояваме разпоредбите на Третия енергиен пакет и считаме, че подобно предложение отговаря на всички изисквания за либерализиране на пазара“, се казва в писмото.

Предложеният хъб би могъл да разчита на руски газ от „Южен поток”, както и на български природен газ от потенциалните находища в Черно море – блокове Хан Аспарух, Силистар, Терес и др. Също така хъбът би могъл да се захранва и от интерконекторите със Гърция и Турция с обеми от Каспийския и Източно Средиземноморския регион, както и от гръцкия и турските LNG терминали.

Не считам, че една подобна идея би следвало да бъде обричана изначално, понякога дори и странните идеи, неочакваните, впоследствие се оказват най-добрите и се реализират, подчерта Томислав Дончев. Той съобщи, че е поканил у нас Марош Шефчович в първия удобен за него момент, за да обсъдят българското предложение възможно най-скоро.