България осъжда най-категорично вчерашния кървав атентат в столицата на съседна и съюзническа Турция, се посочва в изявление на министъра на външните работи Даниел Митов.

Митов изразява съболезнования на близките на загиналите и пожелава бързо възстановяване на пострадалите в атаката.

За пореден път животът на десетки граждани бе принесен в жертва за антихуманни цели. Съпричастен съм с мъката на народа на Турция и в тази необявена терористична война срещу общите ни ценности заставам редом до нашите турски приятели, заявява външният министър.

По думите му жертвите на последвалия нов взрив в района на Диарбекир потвърждават необходимостта от единство на всички държави в общата ни борба с тероризма.

„Убеден съм, че компетентните органи на Република Турция ще разкрият подбудителите на тези актове, както и ще направят всичко възможно за предотвратяване на подобно насилие в бъдеще”, отбелязва Даниел Митов.

Премиерът Бойко Борисов изпрати телеграма до турския си колега Ахмет Давутоглу, в която изразява съболезнования към семействата на жертвите от кървавата терористична атака в Анкара.

“В този тежък и отговорен за Турция и за цяла Югоизточна Европа момент, България застава зад правителството и народа на съседната и приятелска държава и най-остро осъжда ужасяващите актове на насилие и тероризъм“, заявява министър-председателят.

В телеграмата си той пожелава бързо възстановяване на десетките ранени при терористичния акт.