България не обмисля включване в коалицията срещу „Ислямска държава”. Българското правителство не е обсъждало варианта наши военни формирования да участват в атаката срещу джихадистите, обяви министърът на отбраната от служебното правителство Велизар Шаламанов. Малко по-късно опровержение дойде и от прессекретариата на президента Росен Плевнелиев. Повод за обясненията стана статия във вестник „Дума” със заглавие „Плевнелиев и Шаламанов обещали сухопътна бригада срещу "Ислямска държава".

„Нашите способности са ограничени в тази сфера, нашите военовъздушни сили не могат да участват в съвместни операции с такъв интензитет поради своето оборудване. Това, което се опитваме да помогнем, е чрез хуманитарна помощ и с нашите съюзници от НАТО - дарения, свързани с леко въоръжение с боеприпаси”, коментира Шаламанов.

Той обаче не изключи опасността страната ни да бъде потенциална цел на радикалната групировка. „Всички страни, които държат на свободата и на демокрацията, са заплашени от едно движение като „Ислямска държава”, което е определено против основните ценности, които изповядваме, и което действа с мерки отпреди много години”, коментира служебният военен министър.

Велизар Шаламанов посочи, че мерки за защиъа се вземат на национално ниво и в рамките на ЕС и НАТО. „Правим възможно най-доброто за защита на интересите ни”, увери министърът.

„Въпросът е много повече свързан с разузнаване и укрепване на структурите за вътрешна сигурност и граничен контрол, които са извън компетентностите на Министерство на отбраната. Трябва да има много по-добра координация", коментира той.

И президентът

„Въвличането на армията и на други държавни институции в подобна реторика е опасно и неоправдано за националната сигурност дори и за целите на предизборна кампания”, се казва в изявлението на държавния глава.

„Използването на тези методи за реализирането на партийни цели не бива да се толерира, защото в крайна сметка може да доведе до дестабилизиране на политическата система, на държавата като цяло и да предизвика паника и смут в обществото. На фона на тази опасност краткосрочните и тяснопартийни ефекти нямат стойност. Отчитайки вътрешнополитическата обстановка в навечерието на предстоящите парламентарни избори в страната и геополитическата ситуация, по-конкретно в Украйна, Близкия Изток и Северна Африка, прилагането на такива подходи е крайно рисковано”, коментира още президентът.

На срещата на върха на НАТО в Уелс не е обсъждано включване на каквито и да било български военни формирования в операция срещу ислямистите. В тази връзка не е имало и запитване към делегацията, водена от президента Росен Плевнелиев, за изпращане на бригада от състава на Сухопътни войски. Единственият поет ангажимент от наша страна е заедно със съюзниците от НАТО и ЕС да предоставим дарения, свързани с леко стрелково въоръжение и боеприпаси", уточняват от президентството.