Връзката между Бургас и Александруполис отново стана актуална. България и Гърция ще строят жп линия между Бяло и Черно море. Тя ще свързва двата града и заради общите ни енергийни проекти.

Двете държави нямат никакви различия по кризисните въпроси, установиха двете правителства по време на съвместното си заседание в резиденция „Бояна”.

Така решиха да свържат с жп линия двете пристанища.

Българската страна настоява и за изграждането на газовата интерконекторна връзка между Комотини и Стара Загора, за да се довърши газовият хъб "Балкан". За нея започва обявяването на конкурси.

„Идеята е да се разшири с добавяне на два интермодални терминала в Александруполис и Бургас, като уговорката ни е в първата седмица на септември да се срещнем и след това да отидем до Брюксел, за да видим дали е удачно да се финансира проектът по плана „Юнкер”, коментира транспортният министър Ивайло Московски.

Трасето съвпада с пътя на бившия енергиен проект за нефтопровод. Българската страна има да довършва линията от Карнобат до Бургас.

По време на срещата гръцката страна постави и въпроса за наводненията, които й причиняват българските язовири, а България поиска да спрат стачките на гръцките фермери.

„Ще направим двустранни срещи, за да не се получават проблеми на границите. В същото време да направим така, че 80 на сто от язовирите да са пълни наесен, за да не заливаме техните територии”, заяви Борисов.

За решаването на проблемите с фермерските стачки през септември предстоят срещи със земеделските производители в Гърция със синдикатите.

По-късно през деня Ципрас се срещна и с президента Росен Плевнелиев.