Министерството на вътрешните работи готви мерки срещу „мераклиите да купуват и продават гласове”. „Поръчителите са определени партии. Разпоредил съм да няма прошка за никого – независимо кой е организатор и кой е поръчител”, заяви служебният министър Йордан Бакалов в предаването „Тази сутрин” по bTV и се пошегува, че лично ще сложи белезниците на поръчителите.

„Ще поканя шефовете на щабовете на политическите партии и ще им препоръчам да „зашият джобовете” на хората, които са тръгнали да купуват гласове – не ме интересуват политическите цветове”, обеща Бакалов, който не крие партийното си членство в СДС.

„Първото ми разпореждане беше да се проверят всички регистрирани в такива случаи лица от 2009 г. насам”, обясни той, но не уточни какви мерки ще бъдат предприети срещу тях.

„Обмислям да изградим Граждански борд към МВР, който да помага да се вижда какво прави министерството.

„Костинброд” 2 – невъзможен

Йордан Бакалов увери, че е невъзможно повторение на аферата с бюлетините в печатницата в Костинброд, която се разгърна в деня за размисъл преди предсрочния вот на 12 май 2013 г.

„От ЦИК вече има „оплаквания”, че режимът за отпечатване на бюлетини в БНБ е по-стриктен, отколкото за отпечатването на българските пари. Костонброд няма как да се повтори – ако се повтори, ще означава, че може да се случи и с парични знаци на България”, обясни Йордан Бакалов.

Границата се охранява добре

В коментар на проблема с имиграцията към България вътрешният министър подчерта, че границата на държавата се охранява добре и екипите на Гранична полиция „виждат отдалече” идващите хора. Освен това, преди два дни са били задържани и двама български каналджии, информира силовият министър.

След спасяването на 63-ма търсещи убежище в лодка за шестима, Бакалов обясни, че е необходимо политическо решение за разрешаване на проблемите с имиграцията и „изграждане на цялостно съоръжение с видео наблюдение”.

„С оглед на движението на „Ислямска държава” (което напредва на Запад към Сирия – бел. ред.) се очаква прилив на още бежанци – заплахата от война увеличава потенциалната миграция”, посочи Йордан Бакалов. Тази заплаха посочи и външният министър Даниел Митов на съвета на външните министри на ЕС в края на миналата седмица.

„Не трябва да се допуска и проникване на джихадисти, но това е работа на МВР и Службите”, подчерта Йордан Бакалов.

Битови проблеми

Вътрешният министър увери, че са предприети мерки да няма повторение на случая от Оряхово, когато при специализирана операция въоръжени полицаи нахлуха в дома на възрастно семейство заради съвпадение на адреси. „Аз ходих да им се извиня на място от името на МВР, за голямо съжаление се случи, надявам се да не се случи повече”, коментира Бакалов.

По отношение на случая с бившия зам.-председател на Народното събрание и на ДПС Христо Бисеров, който беше освободен от постовете си дни преди началото на разследване срещу него, Йордан Бакалов сподели лаконично, че чужди институции трябва да проверят информация, свързана с разследването.

Министърът увери още, че финансирането на МВР е осигурено, независимо че нямаше актуализация на бюджета.