Отпадане на имунитета на кандидат-депутатите и премахване на депозита за участие в изборите обмисля временната комисия за изготвяне на проект за нов Изборен кодекс.

По думите на председателя на комисията Мая Манолова, България е единствената европейска държава, в която и кандидат-депутатите са предпазени от наказателно преследване.

От това условие са са възползвали неведнъж разследвани лица, като дупнишките Братя Галеви например. Производството срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов пък се забави заради статута му на кандидат-депутат, а главният прокурор изчака той да положи клетва като народен представител, за да може да поиска имунитета му.

Едно от предложенията на граждански организации е намаляване или пълно премахване на депозита за участие в изборите и преминаването към едностепенна регистрация, вместо сегашната двустепенна.

Членовете на комисията коментираха, че може депозитът за партиите да бъде намален на 2500 лева, коалициите да плащат 5000 лева, а инициативните комитети - символичната сума до 500 лева.

На дискусия бе подложен и въпросът за подписите за регистрация, като според споделените мнения те трябва да се намалят до 2500 за партии, а за независимите - до един процент от избирателите в определен район, но не повече от 1000.

Комисията обсъди и възможността инициативните комитети да могат да издигат кандидати във всички избирателни райони. Според депутата от ДПС Четин Казак обаче това поставя в неравностойно положение партиите и инициативните комитети.

Други предложения от страна на гражданските организации бяха депутатите задължително да имат висше образование, опит в обществени и политически структури, да са известни с моралните си качества и работоспособност.

Има и предложение народните представители да представят здравни свидетелства, които да гарантират тяхното добро физическо и психическо здраве.