Лидерът в оставка на ДСБ Радан Кънев поиска консолидиране на гражданското общество, на средната класа, в силен, автентичен, единен нов политически субект, в рамките на който „тъмносинята” партия да запази организационната си самостоятелност, предаде БТА.

На Националното събрание на ДСБ той посочи, че политическата сила може и да остане в РБ, но може и да се търси радикално скъсване на всички партньорства с цел да се подчертае „биографичната чистота на ДСБ”.

„Опитахме, но не можахме да изпълним обещанието си от 2013 г. - овластяване на политически събудена средна класа”, каза лидерът на „тъмносините”.

Той посочи, че поради вътрешните си противоречия, при играта на "котка и мишка" в преговорите с ГЕРБ, партиите от Блока са били "мишките". Така и от първия ден били факт боричканията за постове вътре в РБ.

„Допуснах огромна политическа грешка - да повярвам, че липсата на воля да се променят нещата може да се реши "от лични контакти с падишаха", каза пред делегатите лидерът в оставка, като допълни, че партията се е провалила в поставянето на ясни ограничителни линии, а след минаването си в опозиция е и в политическа изолация.

Кънев призна и че намеренията за реформа в прокуратурата са били предадени, а програмата на Реформаторите за образованието и здравеопазването е била "изоставена на произвола на решенията на ГЕРБ".

Лидерът в оставка на ДСБ даде добра оценка само на двама от министрите на РБ - Даниел Митов и Николай Ненчев. Тяхната работа, макар и силно, по думите на Радан Кънев, компрометирана от действията на премиера Борисов, го спирала да призове за пълно сваляне на доверието от всички министри.