Новият вътрешен министър Румяна Бъчварова се доверява на екипа на предишния МВР шеф Веселин Вучков, а в трудните ситуации се обръща към премиера Бойко Борисов. Това призна самата тя в ексклузивно интервю за предаването „120 минути” на bTV. По думите й няма лесни решения и лесен път.

Бъчварова заяви, че двамата с министър-председателя са се сработили добре и познават логиката, по която мислят и работят.

Вътрешният министър каза, над 1000 осъдени не са влезли в затвора, защото има законов срок това да стане и ситуацията крие опасности. Тя допълни, че по този въпрос е имала вече среща с главния прокурор и са набелязали съвместни мерки. Бъчварова гарантира, че предстоят законодателни промени.

По повод критиките на АБВ, че „реформаторите” са преяли с власт, Бъчварова заяви, че в момента не може да се каже, че има такова съотношение на силите в кабинета, защото партиите са много. „Има струпване на кадри от една сили друга политическа сила на определени места, но това ние го предвиждаме”, каза тя.

По думите й липсата на апетит към властта означава, че дадената политическа формация не е здрава. „Това е основният мотив на всяка политическа сила за влизане във властта – да реализира идеите си”, коментира Бъчварова.

Това, че ДПС подкрепя в Народното събрание някои от предложенията на правителството, не означава, че влиза в управлението, категорична бе тя.

На въпрос дали предстоят нови рокади в кабинета, Бъчварова отговори: „Съдейки по опита от предишния ни мандат, рокадите не са изключение, а са отговор на конкретни проблеми, които са се появили. Към момента няма някаква зона на напрежение, за която мога да кажа, но във всеки един момент може да се появи”.