Радикализираният ислямизъм вече е в Европа и трябва да предприемаме много категорични и бързи мерки за ограничаване му, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Тя участва в Международна министерска конференция за противодействие на тероризма в Дунавския регион. Според вицепремиера темата е изключително актуална, засяга всяка от държавите в региона и по нея се изисква регионално сътрудничество.

Колкото и да е голям регионът, проблемите ни са общи, подчерта вътрешният министър.

Относно охраната на гръцката граница, Бъчварова коментира, че Гърция съзнава трудностите, и се опитва да ги преодолее. „Те изграждат хот спот (гореща точка) центровете, системата за регистрация на пристигащите. Уговорихме се за постоянен личен контакт, за да синхронизираме действията си“, увери тя и информира, че от българска страна има усилие да предложим на Гърция и Турция създаване на тристранен център, като вече за целта е подписано и споразумение.

България се е ангажирала с изграждането на сградата за центъра и Бъчварова изрази надежда той да заработи ефективно скоро.

На същата конференция министърът на вътрешните работи, строителството и транспорта на Бавария – Йоахим Херман, каза, че ако Гърция продължи да не изпълнява задълженията си по ефикасно защитаване на границата, както е в момента, може да се принудим тя да излезе от Шенген.

Запитана дали се обсъжда по-скоростно приемане на България в Шенген, Бъчварова заяви, че това остава тема за страната ни. По думите ѝ обаче правителството разбира ситуацията в Европа в момента и смята, че е по-важно да изпълнява своите задължения, отколкото да настоява за гарантиране на допълнителните права, които биха имали гражданите на България.

Тя посочи, че държавата ни следва шенгенските стандарти по охраняването на границите си, а на последното заседание на Съвета по правосъдие и вътрешен ред е било обявено юридическото становище, че външните граници на България, Румъния, Хърватия и Кипър са външни шенгенски граници.

По време на конференцията министрите са се обединили около необходимостта за засилване на работата в четири посоки – превенция на тероризма – мерки и стратегии; гранична сигурност, включваща пълни проверки при преминаване на границите; защита на граничната инфраструктура и засилване обмена на информация между компетентните органи.