„Урок по музика” бе изнесен от просветния министър по време на петъчния парламентарен контрол. От трибуната Сергей Игнатов заяви, че поп-фолк изпълнителят Азис е герой за децата от Видин и ако това е начинът те да се интегрират в училище, той е „за” и творчеството му не може да бъде забранено.

Нетипичната за НС тема бе провокирана от депутата от Атака Десислав Чуколов, който апелира да се спре „циганията в Северозападна България”. "Вземете мерки, инак очаквам съвсем скоро в някоя обедна почивна на депутатите деца да се кълчат на кючек на Азис и в кафенето на парламента", призова той.

Повод за изказването му стана разпространен в интернет клип, който взриви мрежата малко след 8 март. В него деца от видинското училище „Софроний Врачански” поздравяват служителки на общината за празника с танц върху песен на Азис.

Нетрадиционното тържество накара министъра да разпореди проверка. Пред депутатите той заяви, че многократно е изгледал записа и „изобщо не става дума за кючек”. "Наистина изпълнението е на Азис. Но кой в българската държава е забранил изпълненията на този изпълнител? Кой е този орган, който е забранил този тип музика изобщо", попита Игнатов. Във въпросите си той използва и риторика, като попита Чуколов кой ни представя на „Евровизия” (българският победител тази година е Софи Маринова – бел. ред.). Според него не може да се очаква всички да слушат една и съща музика и да четат една и съща литература.

Народният представител от Атака стигна по-дълбоко в темата като намеси изборната стратегия на управляващите, които „се заигравали с циганите”: "Не ги толерирайте, интеграцията им не трябва да е с песни на Азис".

В отговор министърът осъди деленето по етнически произход. По думите му ромите не са виновни, че живеят в ужасни условия, а и че имат определен тип култура и изяви.