“Получаваме сигнали по т. нар тефтерче на Филип Златанов. Трябва да се разбере как от ГЕРБ са си позволили да използват държавни структури, за да притискат свои политически опоненти. Трябва да се стигна до края”. Това заяви пред БНР Илиан Тодоров, депутат от "Атака".

Той посочи, че към комисията, която се занимава с бележника на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси (КПУКИ), има назначени експерти и прависти, които си знаят работата и се действа по въпроса. Първите сигнали, получени в комисията, са 9 на брой. Има сигнал примерно от кмета на град Рила, заяви Тодоров.

„Оказа се, че върху работата на тази комисия не е упражняван почти никакъв контрол, да не кажа никакъв. Ако ГЕРБ си бяха направили труда да участват в изслушването на КПУКИ, щяха сами да видят колко притеснителни неща има в работата на тази комисия. Фидосова беше първата , която се припозна в инициалите, сега остава и останалите в тефтерчето да се припознаят и нещата ще си бъдат на мястото”, подчерта Атанас Зафиров от Коалиция за България.

Илиан Тодоров добави, че има практика администрацията на цялата комисия да се назначава от председателя на КПУКИ. По думите му не се знае дали цялата комисия не е била подведена от назначената администрация от председателя Филип Златанов.

Емил Радев от ГЕРБ заяви, че в КПУКИ ГЕРБ няма мнозинство. "Това е колективен орган, вземал е колективни решения, така че да се прехвърля вината на ГЕРБ е неоснователно. При едно напреднало досъдебно производство, при всички доказателства в прокуратурата, тази временна комисия за тефтерчето има много малко полезно действие", добави Радев.

Според Илиан Тодоров откакто съществува, резултатите от КПУКИ са близки до нула, както и резултатите от редица други държавни органи за корупция.

Относно позицията на Европейската народна партия (ЕНП) той коментира: "ЕНП да си гледа техните дела. ЕНП би желала Борисов да се върне на власт, но съжалявам много. ЕНП са последните, които ще настояват кога да има избори в България. А Борисов отдавна се е изчерпал дори интелектуално.