Президентът да инициира референдум по въпроса – „Трябва ли Турция да е в ЕС или не”. Това каза председателят на „Атака” Волен Сидеров в декларация от името на парламентарната група във връзка с посещениетло на турския министър на външните работи Ахмед Давутоглу.

Сидеров изразява възмущение от поведението на премиер, президент, председател на парламента при срещите с Давутоглу. „Единствено партия „Атака” реагирахме. Вие г-н председател на Народното събрание, не реагирахте на нашето писмено искане да се срещнем с него. Не можехте да си пречупите езика да кажете, че ни дължат 10 милиона долара. Не се предприема нищо”, заяви Сидеров.

„При срещата с външния министър Вигенин, не е бил поставен въпросът за българските превозвачи, за извинение на Турция към България, тъй като по думите на Давутоглу, днешна Турция е наследник на Османската империя и нейните успехи – на рязане на глави”, каза още той.

Сидеров попита и кога и къде е гласувана подкрепа за членството на Турция в ЕС. „Поканихме ГЕРБ писмено. Защо ги нямаше? Защо един от ГЕРБ не дойде да каже: „Ууу”, „долу”, попита Сидеров.

Националистическата партия не пропусна възможността да извлече позитиви от визитата на турския дипломат и да избяга от "сянката" на ДПС. „Нека хората да си направят сметка от кого има нужда и от кого няма в този парламент, посочи Волен Сидеров. От отсъстващите няма нужда, но от "Атака" винаги ще има нужда, защото някой трябва да казва в очите и на турския, и на българските министри на вътрешните и външните работи кое е правилно и добро за България”, допълни той.