Програма за превъоръжаване на армията за почти 4 млрд. лева получи "зелена светлина" на днешното правителствено заседание.

До края на годината трябва да започнат преговорите и някои от сделките за окомплектоване на въоръжените ни сили. Те са закупуване на нова ескадрила многофункционални изтребители, придобиване на 2 патрулни кораба, както и ремонт и поддръжка на наличните в момента бойни самолети МиГ-29.

Програмата включва още 6 проекта, като нейният хоризонт е до 2020 г.

„Въвеждането на въоръжение на нов тип боен самолет цели да се преодолее дефицитът от способности на въоръжените ни сили за неутрализиране на широк спектър от въздушни, наземни и морски заплахи. С неговата реализация ще бъде постигната пълна оперативна съвместимост с военновъздушните сили на съюзниците от НАТО и ЕС”, се посочва в официалното съобщение на правителствената пресслужба.

Осигурени са 80 млн. лева за първа вноска, ако в рамките на годината бъде подписан договор за доставка. Ресорният министър Николай Ненчев е оптимист, че това ще се случи и първите самолети ще бъдат доставени през 2018 г.

Вече са изпратени писма производители, които са потенциални участници в търга.

През „транзитния” период до идването на новите изтребители, получените от СССР МиГ-29 ще се поддържат в летателна годност.

Подобна стъпка за превъоръжаване не е правена от 2003 г., когато бяха купени транспортни хеликоптери и самолети за ВВС.

Новите патрулни кораби ще се използват „в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС”.

Предстои да бъде внесен за одобрение в МС и инвестиционният проект за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада, с реализацията на който Сухопътните войски ще се превъоръжат с нова бойна машина на пехотата.

Стягаме редиците

С 11,8 на сто е нараснал броят на мероприятията по бойна подготовка на армията, стана ясно от одобрения от кабинета Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2015 г. През миналата година са били проведени 264 учения.

През 2015 г. общо 420 военнослужещи са участвали в 14 операции и мисии зад граница, вкл. в дежурството към Силите за отговор на НАТО и ротата от междинния резерв за операция „Алтеа” на ЕС в Босна и Херцеговина.

В същото време 98 формирования са поддържали постоянна готовност и са провеждали операции за оказване помощ на населението. Въоръжените сили са участвали в 182 спасително-аварийни операции с 1256 военнослужещи и над 340 единици техника.

Оказана е и логистична поддръжка на ГД „Гранична полиция” при охрана на южната граница за противодействие на засиления миграционен натиск.

Търсим инвеститор за Летище Пловдив

Правителството прие решение за откриване на процедура за предоставяне на концесия за услуга върху летище Пловдив за срок от 35 години.

В мотивите се посочва, че концесията ще спомогне за подобряване на съществуващата летищна инфраструктура, достигане на заложените международни стандарти и категории, трансфер на управленско ноу-хау, генериране на трафик и развитие на търговските дейности в региона.

Като конкретни цели са поставени изграждането на нов модерен карго терминал, както и създаване на възможност да се обслужват самолети с голям полезен товар.

Знае се, че към летището има интерес, в това число – и от страна на китайски инвеститори.