Арестуваха бивш заместник-кмет на Кърджали заради присвоени бюджетни средства за 100 000 лева. В схемата с липсващите пари са били въвлечени и кметове на села. Сумата е платена на фирми, които обаче не са свършили никаква работа срещу тях.

Кметът на с. Перперек е свидетел по едно от образуваните досъдебни производства за съставени фактури с невярно съдържание за ремонти, които не са извършени. Само в Перперек са платени шест фактури по 5000 лева на фирма, която е трябвало да изгради канализация за мръсните води. Парите са усвоени, но нищо не е свършено. По същата схема е работено в няколко села, а източените от бюджета пари на малки суми са общо 100 000 лева.

Снимка: btvnovinite.bg

От години мръсните води на десетки къщи се стичат свободно в дере. Миналата година от общината отпускат 30 000 лева, които през кметството в село Перперек са преведени на малки суми на една фирма, работата не е свършена.

Стремци също попада в списъка със селата длъжници, но кметът отрича да е плащал пари, без да е свършена работа.

Снимка: btvnovinite.bg

В село Соколяне пък са платени близо 6000 лева за разчистване на 50 метра път  до язовир и ремонт на изпускателен кран. И там нищо не е свършено. Схемите са установени от общината още през февруари, заради което заместник-кметът Мюмюн Али е уволнен, а от днес и разследван.

Снимка: btvnovinite.bg

Според бащата на Мюмюн Али той не би откраднал пари от общината.

Кметът на Община Кърджали Хасан Азис не бе открит за коментар. От общината съобщиха, че всички 100 000 лева са върнати от фирмите, а по случая работи полицията.

Освен бившият зам.-кмет на Кърджали, задържан за 24 часа е и един от собствениците на фирми, които са усвоявали пари, без да строят. Към момента не са им повдигнати обвинения.