Нови разкрития по "Апартамент гейт". Те са за зам.-председателя на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Антон Славчев.

Славчев заедно със свои близки е купил тераса от над 200 квадрата за по-малко от 40 000 лева. Към нея той декларира и апартамент в столичния квартал "Хиподрума" срещу 18 000 лева.

Сделките за апартамента и терасата, придобита заедно с негови близки, са през 2010 и 2011 г., когато Славчев работи в Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС). В момента той вече оглавява антикорупционния орган и е натоварен с проверките на политиците, придобили евтини апартаменти от „Артекс”.

Снимка: btvnovinite.bg

Март 2010 г.

Агентът на ДАНС Антон Славчев придобива правото на строеж за 63 кв.м в сграда срещу сумата от близо 19 000 лева.

Май 2018 г.

Славчев е заместник-шеф на антикорупционния орган, а в имуществената си декларация обявява вече като собствен същият апартамент от 63 квадрата, придобит обаче на същата цена, на която е купил само правото на строеж - 18 600 лева. Или по 151 евро за квадрат. 

Снимка: btvnovinite.bg

Адвокат Грета Ганева обяснява, че в декларацията на Славчев липсва информация.

„Стойността, която е посочена, е единствено за придобитото право на строеж, но не и за изграждането им и съществуването им. Когато имало степен на завършеност, лицето е следвало да декларира тази степен и съответната цена на завършеност. Липсва разликата - липсва икономическата стойност на обектите. Много е вероятно да се установи, че доходите на лицето съвпадат с цената, която е описана в нотариалния акт”, обясни Грета Ганева.

Снимка: btvnovinite.bg

Година след сделката за право на строеж Антон Славчев и негови близки купуват тераса с площ от 243 кв.м, чиято продажна цена е в размер на 39 486 лева. Цената е 5пет пъти по-ниска от данъчната оценка в нотариалния акт. Данъчната оценка на продавания недвижим имот е в размер на 216 419 лева. Простата сметка показва, че терасата е излязла по 83 евро за квадрат.

Снимка: btvnovinite.bg

Антон Славчев е назначен за заместник-шеф на антикорупционната комисия по предложение на председателя Пламен Георгиев през март 2018 г. Славчев има правомощия да проверява имотната сделка на своя ръководител, заради която той излезе в отпуск.

Заместник-шефът на антикорупционната комисия не пожела да отговори на въпросите на bTV Новините и на този етап отклонява поканата за интервю.

Антон Славчев ще вземе участие в Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента идния понеделник, след като държавният глава свали доверието си от председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев.