Българският премиер Бойко Борисов подаде оставка след загубата на балотажа на президентските избори, отваряйки път за предсрочни парламентарни избори, посочва Асошиейтед прес.

Агенцията припомня, че партията на Борисов е триумфирала на всички национални избори през последните 10 години.

В средата на 4-годишния си мандат коалиционното правителство на Борисов успя да възстанови политическата стабилност след месеци на протести срещу корупцията. Популярността му обаче избледня заради бавните темпове на реформите, които трябва да заличат корупцията и бедността и да промени съдебната система.

Победителят на изборите – подкрепеният от БСП Румен Радев, определи резултата отрицателен вот за правителството, който води до нова политическа ситуация.

Оставката на Борисов вероятно ще доведе до месеци на трудни коалиционни преговори сред няколко политически формации, както и предсрочни избори най-рано през април догодина.

Радев, който стъпва в длъжност за 5-годишен мандат на 22 януари следващата година, ще се изправи пред евентуален наплив от мигранти от съседна Турция и растящо напрежение между Русия и Запада.

Радев, който е начинаещ в политиката, привлече много българи, на които им е омръзнало от корумпирани политици. Той обеща, че ще запази членството на България в НАТО, но каза също, че „да бъдеш проевропейски не означава да си антируски настроен”.

Политическият анализатор Димитър Бечев отбеляза, че след гласуването на изборите в следващите месеци в България няма да липсват драми, но те ще са провокирани от вътрешни сили, а не от геополитическото съревнование между Русия и Запада.

Анализатори коментират, че българите са наказали Борисов за това, че се е опитал да завземе всички власти в страната, но отбелязват, че ГЕРБ остава най-популярната политическа сила, въпреки че социалистите са успели да намалят разликата помежду им, отбелязва Ройтерс.

„На този етап изглежда, че извънредни избори не биха произвели парламент, който е много по-различен от сегашния”, посочва политологът от Първан Симеонов от „Галъп”.

Ако никоя от трите партии, на които бъде връчен мандат за съставяне на правителство, не го направи, президентът Росен Плевнелиев, чийто мандат изтича, ще трябва да назначи служебно правителство. Според българската Конституция обаче той няма да има право да разпусне парламента и да насрочи предсрочни парламентарни избори.  Това ще бъде първата задача на Радев, който встъпи в длъжност през януари.