Не искам да бъда спасител нито на партията НДСВ, нито на народа си – това заяви новият лидер на движението зам.-председател на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа Антония Първанова в предаването „Нека говорят” по bTV.

„Когато беше създадена, НДСВ беше посрещната с много очаквания и позитивен заряд, обедини исканията на много хора за по-добро бъдеще”, припомни Първанова.

Когато дойде на власт през 2001 г., за партията гласуваха над два милиона българи, а на последния вот бюлетина за НДСВ пуснаха около 58 000 души. „Българите гласуват за по-доброто си бъдеще. Понякога има такъв проект, който носи такава политическа енергия и заряд. Българинът има в себе си силна енергия, когато иска да припознае поредния спасител. Такава се появява в различни периоди”, коментира Антония Първанова.

В този смисъл тя коментира и новата си позиция на лидер на НДСВ. „Искам да съм разумен и реален човек, който казва на хората да се обединим, защото държавата ни има отчайваща нужда от обединение и социална справедливост”, декларира Първанова.

По думите й, обединение и социална справедливост са ключовите термини в новата платформа на НДСВ. Първанова не изключи възможността за бъдеща коалиция с ГЕРБ.

„Господин Борисов никога не е отричал, че политическата му кариера е тръгнала от НСДВ, той стана главен секретар при управлението на Симеон Сакскобургготски”, обясни тя.

Гражданите и управлението

Антония Първанова коментира и поведението на властта и продължаващите антиправителствени протести в България.

„Аз одобрявам начина, по който хората не са доволни да бъдат неглижирани. Изведнъж след 2009 г. гражданското общество вече не е партньор, а обект на политически упражнения”, посочи тя. Според лидера на НДСВ парламентът се държи като „най-големия враг на правителството”, защото „поради инат и нечуваемост на гражданското общество” блокира работата му.

Според Първанова идеята за избори 2 в 1 – парламентарен вот и вот за Европейски парламент през май 2014 г., не е удобна за управляващата коалиция, защото мандатоносителят БСП иска да овладее възможно повече властови позиции, излъчвайки и предложението на Бълагрия за еврокомисар.

„Странният” Реформаторски блок

Антония Първанова нарече Реформаторския блок „странен”, защото обединява партии с най-разнообразна идеология - от център ляво до най-крайното дясно.

Тя посочи, че лидерът на Движение „България на гражданите” Меглена Кунева, бивш член и министър на НДСВ, не е успяла да проведе срещи с представители на европейските институции в Брюксел, което било „най-тежката форма на непризнаване на някого. „В Брюксел е ясно – като големи политически партии не си крадем премиерите и комисарите”, поясни Първанова.

Скандалът с бившия зам.-председател на ДПС Христо Бисеров, получил две обвинения по-рано тази седмица, също ще се отрази тежко на репутацията на България в Европа, според евродепутата Първанова. „Беше казано „Пак ли България, пак ли корупция?” обясни тя и допълни, че Европейският съюз губи трилиони от задкулисни операции и подготвя законодателство в сферата на финансовите транзакции именно заради офшорните зони.