Проектът за АЕЦ „Белене” е „енергийното КТБ” – поредна „кражба на века”, за която са виновни няколко правителства. Това каза в студиото на „Лице в лице” депутатът от РБ Антони Тренчев.

„Ние като аборигени се радваме на 108 млн., които ЕК ни отпуска за бежански центрове. С много лека ръка приемаме изчезването на нашите собствени милиарди”, коментира той и посочи, че още през следващата седмица ще поиска създаването на анкетна комисия, която да разследва казуса „Белене”.

„Никой не е виждал договорите с руснаците, никой не е виждал в цялост решението на арбитражния съд”, каза Тренчев, който отбеляза, че прокуратурата трябва да установи дали има виновни за сегашната ситуация и кои са те.

Той призна, че е гласувал „с отвращение” за изплащането на дължимите по арбитражното дело пари на „Атомстройекспорт”. „Хубавото е, че тук много ясно министър-председателят и правителството поеха отговорност за това, което ще се случва от този момента нататък. Вече няма да има размиване на отговорността”, посочи депутатът.

По думите му след арбитражното решение е имало две хипотези – да си платим или НЕК да изпадне в несъстоятелност. Тогава, обаче, 2 емисии за между 2 и 4 млрд. стават веднага изискуеми. „Отново в посока Москва ще тръгнат тези пари”, коментира реформаторът.

Според Антони Тренчев, РБ е единен зад кандидат-президента Трайчо Трайков: „Аз такъв ентусиазъм за работа в кампания на Реформаторския блок не съм виждал”.