Настоящият президент Румен Радев през юни 2014 г. е подготвил за тогавашния премиер Пламен Орешарски опорни точки, които са били използвани по време на среща с представител на „Сааб” – компанията, която произвежда изтребителите „Грипен”. Именно те бяха посочени като предпочитан вариант за нашите ВВС по време на назначеното от генерала служебно правителство. Това става ясно от документи, които депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров показа в студиото на „Тази сутрин”.

Според народния представител това е „Президентгейт”, но все пак той на няколко пъти отказа да заяви в прав текст, че вижда лобизъм в случая. Тодоров обаче отбеляза, че това категорично опровергава твърденията, че президентът не е давал становище за „Грипен”.

Показаният документ е подписан от Радев в качеството му на ръководител на интегрирания проектен екип за купуване на нов изтребител и на зам.-командир на ВВС. Не е ясно дали подобни опорни точки са били подготвяни от него и по отношение на другите оферти.

„Румен Радев не е приятел на истината. Когато един президент не е приятел на истината започваме да си задаваме въпроси – този човек и кръжеца около него имат ли интерес да назначават шефа на антикорупционното бюро? (…) Шефът на кабинета му (журналистът Иво Христов - б.р.), който организира всички срещи, няма допуск до класифицирана информация – мълчат като комунист на разпит. Има съветник маниак, който се облича в дрехите на Хитлер (вероятно се визира Пламен Узунов - б.р.)”, коментира депутатът, който посочи, че рейтингът на Радев се е стопил значително през последните месеци.