Тези доклади винаги служат за вътрешнополитически проблеми, за политическа саморазправа отвътре. Не Европа пише докладите, пишат ги тук едни наши доносници. Това коментира в студиото на „Лице в лице” бившият правосъден министър Антон Станков, след като по-рано днес ЕК за пореден път разкритикува работата на ВСС и прокуратурата.

„Казвам, че едни хора ходят и клепат други хора. Същите бяха и по мое време. И съдии са, и са политици – едно и също е”, коментира още той. На въпрос защо Брюксел не се занимава с наблюдението нашето правосъдие, ексминистърът цитира не кого да е, а Ахмед Доган: „Колко мощна е Европа? Колко голям ресурс има за решаването на проблемите? Проблемите трябва да си ги решим ние с тия доносници да приключим”.

По думите му „доносниците” се ползват с доверие, защото „Европа си живее в едни банални бюрократщини нейни си”.

По повод искането на оставката на ВСС, той посочи, че то е изпреварило събитията и сега ще бетонира съвета. „Не ми хареса това, което вчера се случи – тази провокация на парламента за оставки. Не съм съгласен с това нещо, в тия конфликти аз не намирам моите ценности”, отбеляза Станков.

Той уточни, че не се припознава и в двата враждуващи лагера. Запитан кои са те, той уточни, че едните са „ония съдии, които са финансирани” с грантове, в т.ч. и Съюзът на съдиите в България (наречен от него Ес-Ес, вероятно по аналог с нацистките щурмови батальони SS). Кои са техните врагове, така и не стана ясно.

Станков, който е адвокат на бившата шефка на Софийски градски съд Владимира Янева, коментира случая „Яневагейт” и изтеклите записи с участието на клиентката му, в които тя обсъжда задкулисието в съдебната власт.

„Имаме едни незаконни подслушвания, тоест едни факти, които не почиват на никаква законова база, от тия факти се правят някакви изводи. SMS-ът до г-н Лозан Панов законен ли е – заседанията на ВСС са публични, аз не виждам някакво въздействие върху г-н Панов”, коментира той.