Лютви Местан – виновник за края на кабинета „Орешарски”. Такова е виждането на депутата и секретар на Изпълнителното бюро на социалистите Антон Кутев. Пред bTV той обясни, че „това, че Местан развали правителството не е проблем на БСП – това е политически процес, в който двете сили в кабинета имат различен интерес в даден момент”.

„Няма как да излезе Местан да зададе времеви хоризонт на правителството до края на годината и да не се очаква, че политическият опонент ще призове за избори веднага. И те си го подхванаха това като мантра”, каза още червеният народен представител.

На 5 юни лидерът на ДПС даде пресконференция, на която изненадващо обяви, че е невъзможно кабинетът да изкара пълния си мандат. Тогава политикът посочи, че е "за" избори до края на годината.

В коментара си днес Кутев все пак призна и друга причина за преждевременното оттегляне на кабинета „Орешарски” – тежката загуба на левицата на евроизборите от 25 май. „Вотът показа, че хората не разпознават в това правителство БСП, затова то си тръгва Нямаше как в тази обстановка да се продължи повече. Няма правителство, което да не си тръгне, но не може да се говори от първия ден, че то няма да издържи мандата си”.

Според Кутев обаче консултациите при президента отпреди ден не са довели до стабилизиране на политическата ситуация у нас, изпаднала в криза след евроизборите. Дори напротив – КСНС продължил „агонията” на политиците и обществото.

„Беше възможно (предсрочният вот) да е края на юли, ако още мината седмица се бяха взели бързи мерки. При вече определения времеви хоризонт, Конституцията ще каже за дата за оставката на кабинета”, подчерта социалистът.

Той бе лаконичен по въпроса за евентуална оставка от страна на партийния лидер Сергей Станишев. БСП като „най-демократичната партия” щяла да реши въпроса на своя конгрес, по всяка вероятност преди изборите.