Парламентът одобри създаването на анкетна комисия за разследване на цените на лекарствата. Предложението на левицата бе подкрепено от 81 депутати от ГЕРБ, които също искат да бъде обяснено как са формирани цените на лекарствата.

Дебатите по лекарствената политика обаче бяха оставени като последна точка в дневния ред на парламента, което постави под въпрос провеждането им.

Наболялата тема обедини народните избраници в създаването на поредна парламентарна комисия, която да се впусне в разследването на проблем, предизвикал широк обществен шум. Към проверката на всички данни за „действията и бездействията на изпълнителната власт, довели до ощетяване на държавния бюджет”, се присъединиха с подписите си и Синята коалиция и ДПС.

„Един от най-грандиозните скандали, произведени от правителството, е скандалът с цените на лекарствата. Хората са сащисани от цената, от драстичното увеличение на цените на лекарствата”, изтъкна от парламентарната трибуна червеният депутат Мая Манолова.

По думите й обществото е свидетел на „безпрецедентен отказ да се потърси отговорност за точенето на пари от Здравната каса и за очевидното облагодетелстване на корпоративни интереси и определени фирми”. Тя поиска въпросът да мине на второ място в програмата на НС за четвъртък, но предложението й бе отхвърлено.

Заместник-председателят на групата на ДПС Лютви Местан очерта задачите на комисията: „Трябва да постави въпроса колко са щетите са бюджета, чии корпоративни интереси са обслужени и на секундата възстановени ли са тези пари в бюджета”. И поиска прегласуване, което също не бе прието от народните представители.

Така проекторешението за временна анкетна парламентарна комисия остана последна точка от седмичната програма на парламента. Опозицията заплаши, че ако до следващата сряда от ГЕРБ не решат за създаването й, опозицията ще сформира неформална такава.