Българските духовници в Светия Синод трябва да имат предвид огромната историческа отговорност, която носят. Не става дума за спазване на едни или други канони. Това призова евродепутатът от „Обединени патриоти” Ангел Джамбазки в ефира на bTV във връзка с искането на македонската църква да стане „дъщеря” на българската.

„Историята е показала, че когато политическият интерес налага, каноните се променят”, подчерта той. По думите му става дума за епархии, които са били в диоцеза на Българската православна църква, но са били окупирани от сръбската през 1912 г.

В понеделник ще има мълчаливо бдение пред Светия Синод: „Призоваваме уважаемите членове на Светия Синод за много мъдрост и внимание към думите (…) Аз съм убеден, че в техните дебели книги ще се намери начин”. Джамбазки отбеляза, че и българската независима църква е започнала пътя си с борба срещу „диктатурата, маскирана зад канона”.

Националистът посочи, че се е изказал в европарламента по темата с арестуваните български медици в Сърбия, като вече търси подкрепата и на други партии за обща резолюция: „Това е политическа наглост и провокация, те следват същата политика, която вече им донесе една доживотна присъда (на Ратко Младич – б.р.). На Балканите най-войнстващо в момента е православието на сърбите и в негово име се вършат военни престъпления”.

По думите му българите в Западните покрайнини са оставени без лекари, като това на практика е етническо прочистване.

Джамбазки засегна и твърденията на Елена Йончева от БСП за „търговия с националната сигурност”, подкрепени с нова снимка на паднала ограда по границата. Той посочи, че черно-белият фотос „може да бъде от кокошарника на нейния двор”.

Националистът изказа мнение, че съоръжението трябва да е „5 реда, с бодлива тел, с крокодили и ровове”, но и в сегашния си вид демотивира част от имигрантския поток.