Коалиционното споразумение между ГЕРБ и „Реформаторския блок“ отново е под въпрос. От два месеца страните обсъждат анекс към меморандума за подкрепа на кабинета, а се оказва, че само две от петте партии в Блока ще го подпишат.

Оказва се, че и военният министър Николай Ненчев, слуховете за чиято оставка все повече се засилват, вече е минал в опозиция и оглавяваната от него БЗНС е третата партия, която няма да подпише анекса.

Така реформаторите имат много министри и малко сигурни гласове в пленарната зала – правителството може да разчита само на 13 „за“ от блока.

Снимка: bTV

Според председателя на ДСБ Радан Кънев е напълно нормално един по един различните политици, които виждат опасните тенденции, да променят позициите си. „Г-н Ненчев беше бламиран много тежко няколко пъти“, каза Кънев.

Освен БЗНС, срещу анекса с ГЕРБ се обявиха, ДСБ и партията на Корман Исмалоив. Само СДС и ДБГ ще сложат подписи в лицето на Божидар Лукарски и Меглена Кунева.

„Това са политически абсурди, които наблюдаваме в нашия политически живот, те са констатирани и се оценяват негативно от нашите приятели от Европейската народна партия, коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Снимка: bTV

За първи път той призна, че правителството вече разчита на всички партии в Народното събрание, а не само на гласовете на Реформаторите, ГЕРБ и АБВ: „Всички, които сме парламентарно представени партии, знаят и оценяват стабилността и затова нямаме проблем с парламентарното мнозинство“, каза той.

Ако не се разберат до края на месеца, ГЕРБ и РБ си дадоха нов срок – до средата на март.