България трябва да вземе модерни западноевропейски самолети и изборът е между стари Ф-16 и нови „Грипен”. Изборът не е между американско и шведско, а между старо и ново. Няма разговор! Това подчерта в студиото на „Тази сутрин” социологът Андрей Райчев.

Според него атаките срещу подкрепения от президента Румен Радев експертен анализ в полза на „Грипен” са „от лоялност към САЩ. Според мен криворазбрано е това. НАТО не е такова място, където монополно да се продават американски оръжия”.

„Няма голяма сделка, за която да няма лобисти. България отдавна не е харчила такива пари. Президентът е прав, трябва да се купят шведски самолети”, подчерта Райчев.

Според него противниците на държавния глава искат да го „опитомят”, „ да наберат височина” срещу него и да му покажат, че трябва да се съобразява с тях.

„Много се надявам да не се отиде към война на институциите. Това ще е най-голямата глупост, особено в навечерието на европредседателството”, коментира социологът.

Той отбеляза, че скандалът с НДК и съдбата на Мирослав Боршош „показва, че в страната няма реални скандали” и това се използва от Бойко Борисов, за да повиши международната си активност. „На Балканите няма лидери. Не е роден човекът, който ще командва сърбите. Не е роден човекът, който ще командва македонците. На Балканите можеш да си авторитет – да си техен говорител пред Европа и на Европа пред тях”, подчерта Райчев.